top of page

כאן מתכננים קדימה

אסטרטגיה שיווקית

אסטרטגיה שיווקית היא מילה מפוצצת שמפחידה הרבה עצמאים אבל היא עוזרת לנו לעשות תיאום ציפיות מול עצמינו, להבין מה אנחנו רוצים להשיג, איך נעשה את זה ומה נגדיר כהצלחה או ככשלון.

אז בואו נדבר על איך ומתי עושים את זה.

השאלה החשובה ביותר היא - מתי?

אסטרטגיה שיווקית היא קריטית עוד לפני שפותחים עסק, מכיוון שהיא כוללת מחקר מתחרים, מחקר שוק, הגדרה של ביקוש, והיצע וצרכים של הלקוחות שלנו. אבל האסטרטגיה שנבנה לעסק שלנו בתחילת הדרך, היא לא האסטרטגיה של עסק לאחר שנה של פעילות ובטח לא של עסק אחרי שלוש שנות פעילות.

לכן ההמלצה שלנו היא לבנות אסטרטגיה שיווקית בשלב הכי ראשוני והתחלתי של העסק ולעדכן אותה אחד לשנה. זו יכולה להיות שנה קלנדרית או שנה מאז שבנינו את האסטרטגיה האחרונה.

אז איך בונים אסטרטגיה?

תהליך של בניית אסטרטגיה שיווקית הוא תהליך מורכב שלעיתים דורש ליווי וסיוע של איש מקצועי, ההמלצות כאן יאפשרו לכם להתחיל לבנות את האסטרטגיה בכוחות עצמכם בתור התחלה. הקדישו מחשבה מעמיקה בתהליך, לשבור את הראש על כל השאלות הקשות וכל התהליכים הראשוניים בשלב הזה יחסכו לכם המון עבודה, כאב ראש ואף הוצאות כספיות בהמשך הדרך.

שלב ראשון - מי אני ומה המטרה שלי?

בשלב הראשון הגדירו לעצמכם מי אתם, מה המוצר שאתם מוכרים ללקוחות, מי הלקוחות שלכם ומה היתרון התחרותי שלכם. הבינו גם מה המטרה שלכם בעסק ובשיווק שלו.

את כל ההגדרות האלה נבחן בשלב השני במחקר, אז אל תתביישו לשפוך את כל החלומות והרצונות על הדף\ על המקלדת.

חשוב להבין מה המטרה האישית שלכם כי יש לזה המון משמעות באסטרטגיית שיווק. למשל אם המטרה שלכם היא להרוויח X ש''ח בשנה, לעבור מפטור למורשה, לעבוד X שעות ביום וכך הלאה.

חשוב גם להבין באיזה שלב נמצא העסק, אם למשל מדובר בעסק חדש ולא מוכר אז האסטרטגיה בשלב הראשוני היא לפרוץ עם העסק קדימה, למתג את העסק ואת המקצועיות שלכם (לאו דווקא מיתוג ויזואלי) ולכן זו תהיה המטרה בשנה הראשונה שממנה תגזר האסטרטגיה והתוכנית עבודה.

שלב שני- מחקר

על מנת להבין באיזה שדה אתם פועלים ולחדד את דרכי הפעולה והאסטרטגיה שלכם מומלץ לעשות מחקר מעמיק שכולל ראיונות, מעקב אחרי הנושאים ברשתות חברתיות, מחקר רשת, מחקר מתחרים שיענו על השאלות הבאות:

  1. מי הקהל יעד שלי? איפה הם נמצאים פיזית ודיגיטלית? מה מעניין אותם? מה כואב להם?

  2. מי המתחרים שלנו? מה הם מציעים ללקוחות? על איזה צרכים של הלקוחות הם עונים ועל איזה צרכים לא? איפה הם משווקים את העסק שלהם וכיצד?

  3. האם באמת יש בעיה? המטרה שלנו כעסק זה לתת מענה לצורך, לפתור ללקוחות שלנו בעיה, חשוב להבין לפני שאנחנו צוללים לאסטרטגיה האם יש בעיה\צורך וכיצד נוכל לבלוט ולתת מענה ללקוחות שלנו על פני המתחרים שלנו? בשלב הזה אל תתביישו לחדד את המטרות והאסטרטגיה שכתבתם בשלב הראשון.

  4. באיזה עולם אנחנו פועלים? חשוב להבין האם השוק הוא עונתי, האם הוא קבוע או משתנה, האם המענה שאנחנו נותנים ללקוחות הוא ארוך או קצר טווח וכמה לקוחות נצטרך להכניס כל חודש\שבוע\רבעון כדי להגיע לרווח שאנחנו רוצים להגיע אליו?

שלב שלישי- חידוד המטרות

אחרי שעשינו מחקר עכשיו המטרה שלנו היא להבין מה אנחנו הולכים לעשות בשנה הקרובה: מה אנחנו רוצים להשיג, לאיזה קהל אנחנו הולכים לשווק ובאיזה אופן, מה המסר שחשוב לנו להעביר ללקוחות פוטנציאליים, מה היתרון ומה החסרון התחרותי שלנו בשוק?

התמקדו במטרות שאפשר למדוד, לעשות עליהם בקרה ומעקב במהלך השנה.

לדוגמא ''להיות עסק רווחי'' זה פחות מדיד, לעומד זאת: ''לעשות רווח של X שח בשנה'' הוא מדד יותר ריאלי שאפשר לפרק אותו לתתי פעילות ואבני דרך.

שלב רביעי- בניית האסטרטגיה תכלס

זה הזמן להבין -

  1. מה אתם מוכרים ללקוח- מה העלות של המוצר והשירות שלכם, מה הייחודיות והחוויה שאתם מעניקים ללקוחות שלכם

  2. מטרות-  אם הצבתם לעצמכם מטרה של X רווח בשנה, הגדירו כמה רווח בכל חודש תרצו לראות, קחו בחשבון שאי אפשר לשמור על רווח אחיד בכל חודשי השנה, במיוחד אם אתם עסק חדש. מכאן תוכלו לגזור את כמות הלקוחות שאתם צריכים בכל חודש כדי להגיע לרווח שהצבתם לעצמכם, מה תקציב הפרסום שלכם וכך הלאה.

  3. איפה מפרסמים ואיך- מה המסרים השיווקיים שלכם? איפה אתם משווקים ומפרסמים את העסק שלכם- בנו לעצמכם גאנט עבודה שכולל התרחבות לפלטפורמות שיווק שונות, קמפיינים מסודרים על פי תקופות השנה מול שיווק שוטף ותחזוק התדמית הכללית של העסק

שלב חמישי- הגדירו חלונות מדידה ומעקב

חשוב מאוד בהגדרת מטרות ובניית אסטרטגיה להגדיר לעצמנו חלונות מדידה, חלונות זמן בהם אנחנו עוצרים ובודקים את האסטרטגיה ואת ההתנהלות שלנו מול המטרות שהצבנו, על מנת לחדד מטרות, לחדד את התהליכי עבודה שלנו. חשוב להיות בבקרה על התהליך בכל זמן נתון על מנת לא לשכוח תוך כדי העשייה את המטרות שלנו ולדעת לבקר את עצמינו בצורה מושכלת.

בהמשך נרחיב על כל שלב בנפרד, בנתיים אתם יותר ממוזמנים לשלוח לנו שאלות והתייעצויות בנושא בפרטי.

bottom of page